11/10/2024
Pe 11 octombrie 2024, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, în sala Clasa Viitorului, a avut loc Conferința Națională „Știu pentru ce votez!”, organizată de Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova. Conferința a marcat finalizarea unui proiect destinat educației electorale a tinerilor, și a avut loc cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale și referendumul constituțional.
Scopul proiectului Obiectivul proiectului a fost de a stimula elevii și studenții să participe conștient și informat la alegeri și referendum, fapt pentru care Asociația a activat în bază de gamificare și praxiologie.
Acest proiect a demonstrat că jocurile intelectuale și inițiativele educaționale pot crește semnificativ interesul tineretului pentru participarea în procesele democratice. Tinerii nu doar că învață, ci își conștientizează rolul în viitorul țării. Este esențial ca votul tineretului să fie conștient și informat. Tinerii trebuie să înțeleagă că vocea lor contează.
În cadrul evenimentului a avut loc finala Turneului de jocuri intelectuale, unde cele mai bune 20 de echipe din întreaga țară s-au întrecut în cunoștințe, gândire logică și critică. La competiție au participat studenți și elevi din clasele a 11-a și a 12-a din întreaga Republică. Câștigătorii au fost premiați cu cupe, medalii și diplome, iar 6 instituții de învățământ au câștigat certificate în valoare de 450 de euro pentru achiziția de echipamente școlare.
locul 1 – Liceul „Mihai Eminescu” din Căușeni,
locul 2 – Liceul „I.S. Neciui-Levițchi” din Chișinău,
locul 3 – Liceul „George Coșbuc” din Bălți.
locul 1 – Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM),
locul 2 – Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM),
locul 3 – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC).
Până la participarea în proiectul „Știu pentru ce votez!”, nu m-am gândit prea mult la cât de important este votul meu. Politica părea ceva îndepărtat și complicat. Dar datorită acestui proiect, am început să înțeleg cum funcționează de fapt sistemul electoral și cât de mult pot influența deciziile noastre viitorul țării. Acum, când înțeleg mai bine acest proces, nu sunt doar pregătit să votez, ci simt și responsabilitate. Am realizat că, dacă nu merg la alegeri, votul meu va fi dat de alții, iar viitorul va depinde de ei, nu de mine.
Proiecte de acest gen sunt importante pentru noi. Întrebările au fost foarte interesante și m-au făcut să reflectez. Și cel mai important! Acum știu cu certitudine că pe 20 octombrie voi merge la alegeri!
În afară de Turneu, în cadrul proiectului a avut loc și un concurs de creativitate. Participanții au creat video-uri, au scris eseuri prin care îndemnau colegii să participe la alegeri și au realizat desene pe tema importanței participării tinerilor în alegeri și referendum. Câștigătorii concursului au fost premiați cu premii valoroase și diplome.
Știu pentru ce votez! este o inițiativă importantă pe care am realizat-o înainte de Referendum și alegeri prezidențiale. Proiectul își propune să crească alfabetizarea electorală și motivația tinerilor pentru participarea activă în viața social-politică a țării. La acesta au participat mii de elevi și studenți din licee și universități din întreaga Moldovă. Proiectul a ajutat tinerii să îmbunătățească nu doar cunoștințele despre procesele politice, ci și să simtă rolul lor în formarea viitorului țării.
Proiectul este implementat de Asociația de jocuri intelectuale din RM cu sprijin financiar din partea Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul proiectului „Cetățeni activi, comunități prospere 2021-2025”, și cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării.