Proiectul „Știu pentru ce votez!”: Creștem nivelul de activitate electorală a tinerilor din Moldova.

Știu pentru ce votez!

Proiectul „Știu pentru ce votez!”: Creștem nivelul de activitate electorală a tinerilor din Moldova.

În a doua jumătate a lunii septembrie, a avut loc programul de educație electorală în întreaga Moldovă. În cadrul proiectului „Știu pentru ce votez!”, am elaborat lecțiile pentru elevii din clasele a 11-a și a 12-a. Scopul său este informarea tinerilor despre rolul lor în procesul electoral și creșterea alegerii conștiente.
 
Tema lecțiilor a fost „Alegerile mele – viitorul meu”. Elevii au participat la discuții despre ce este politica și cum alegerile le influențează viața de zi cu zi, desfășurând propriile voturi. Aceștia au analizat, au discutat, au reflectat și, cel mai important, s-au întrebat și au căutat răspunsul la întrebarea „De ce vreau sau de ce nu vreau să merg la vot?”.

Elevă din clasa a 12-a:

Aceste lecții m-au ajutat să înțeleg că, deși politica pare complicată din cauza abundenței de informații și detalii, poți să te concentrezi pe întrebările care mă interesează în mod direct. De exemplu, cum va influența o decizie anume educația sau locurile de muncă. Începând să înțelegi asta, realizezi că politica îți afectează direct viața. Așadar, participând, susținem schimbările de care avem nevoie. Acum nu doar că plănuiesc să votez, dar înțeleg și de ce este important pentru mine și pentru țara mea.

Tinerii au primit răspunsuri la întrebările frecvente, precum „Ce fac dacă nu înțeleg politica?”, „Cum pot vota dacă studiez în alt oraș?”, „Unde pot vota?” și „Care este procedura pas cu pas pentru vot?”. Jocul de rol „Ce se va întâmpla mai departe?” i-a ajutat pe tineri să înțeleagă mai bine că deciziile lor contează și cum poate evolua societatea în funcție de activitatea tinerilor la alegeri.
 
Această inițiativă are ca scop ca elevii să nu doar să înțeleagă importanța alegerilor, ci și să se simtă pregătiți să participe conștient și responsabil în viața politică a țării.

 Proiectul este implementat de Asociația de jocuri intelectuale din RM cu sprijin financiar din partea Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul proiectului „Cetățeni activi, comunități prospere 2021-2025”, și cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării.