21/04/2024
Săptămâna aceasta, biroul nostru s-a transformat într-o galerie de artă. Și nu pentru că pe 15 aprilie am sărbătorit Ziua Mondială a Artei, ci pentru că, în cadrul competiției „Unitate în diversitate”, s-a încheiat concursul de desene.
Când ai în față mai mult de o sută de desene și trebuie să le evaluezi conform unor criterii stricte, inevitabil uiți că în spatele fiecărui desen este o poveste. Pe un desen, o pată verde – pisica a sărit pe masă și a atins pensula din mâna autorului. Pe altul, conturul nu este perfect drept. Autorul a terminat desenul noaptea târziu. Pe un alt desen, există linii de dimensiuni diferite. Nepoata l-a rugat pe bunic să o ajute. Materiale diferite, formate diferite, tehnici diferite, idei diferite, dar o singură temă: „Unitate în diversitate. Fundamentul păcii și prosperității pe continentul european”. Și asta unește toate lucrările într-o compoziție comună.
La concurs au participat 2213 elevi. 2213 lucrări reflectă diversitatea culturală, toleranța și respectul, pacea și prosperitatea, egalitatea și fraternitatea, istoria și patrimoniul continentului european. Toate lucrările sunt ale elevilor din clasele 1-12. Numărul lucrărilor realizate de fete și băieți este aproape egal – 60% față de 40%. Dar cel mai interesant este să observi cum se intersectează ideile la vârste diferite și cum se transformă în timp.
În timp ce ne apucăm să evaluăm lucrările, vă invităm să aruncați o privire în culise.
Concursul de desene a avut loc în cadrul proiectului „Program modular de informare a locuitorilor UTA Găgăuzia despre avantajele colaborării cu Uniunea Europeană”, implementat de Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova, cu sprijinul Fundației Est-Europene, din fondurile financiare oferite de Suedia.