Baștina mea: de la idee la Wikipedia. Elevii din Chișinău povestesc lumii despre Moldova!

„Baștina mea”

Baștina mea: de la idee la Wikipedia. Elevii din Chișinău povestesc lumii despre Moldova!

Duminică a avut loc finalul strălucitor al concursului de proiecte științifico-practice „Baștina mea”. Concursul anual a reunit elevi din clasele liceale și profesori din liceele capitalei în dorința de a conserva și populariza moștenirea bogată a țării noastre.

Participanții au petrecut câteva luni cercetând, consultându-se cu surse istorice și cu experți. Toate acestea pentru a crea articole de calitate pe Wikipedia, care sunt acum disponibile pentru milioane de utilizatori din întreaga lume.

Silvia Canațui, șefa Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău:

Organizăm Baștina mea deja pentru al doilea an și avem planuri mari pentru acest proiect. Acest concurs demonstrează cum tinerii din zilele noastre pot proteja cultura și istoria țării lor natale și le pot promova în întreaga lume.

În concurs au participat 250 de elevi și 50 de profesori din instituțiile de învățământ din Chișinău. Temele articolelor scrise de aceștia impresionează prin diversitatea lor:

  • Capodopere arhitecturale: castelul Mimi și Urbană Nazarov;
  • Simboluri culturale și istorice, inclusiv desertul „Baba Neagră”, Nunta moldovenească și Ritualul înmormântării în cultura populară din regiunea Pruto-/Nistreană;
  • Monumente și locuri semnificative: Ruinele sinagogii funerare Beit-Taară și biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni.

Finaliștii au fost 15 echipe, fiecare dintre ele prezentând și apărând articolul său în fața juriului. Participanții au demonstrat un nivel înalt de pregătire, creativitate și o sinceră implicare în proiecte.

Valeria Suruceanu, directoarea Muzeului de Istorie a Chișinăului:

Lucrările participanților sunt un exemplu vizibil cum tinerii pot păstra cu grijă patrimoniul și pot povesti despre el cu inspirație. Mă bucur foarte mult că există proiecte care arată că activitatea de cercetare poate fi captivantă, iar patrimoniul național – o sursă de inspirație pentru noile generații

După o evaluare atentă, juriul a desemnat trei echipe câștigătoare. Acestea sunt:

Locul 1: Echipa de la liceul „A. Pușkin cu proiectul despre desertul tradițional Babă Neagră;;

Locul 2 – Echipa de la liceul „Alexandru Ioan Cuza”, care a studiat Ruinele sinagogii funerare Beit Taara;;

Locul 3 – Echipa de la liceul „A. Cehov” cu proiectul despre Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni..

Proiectul Baștina mea nu este doar despre știință. Este vorba despre mândria față de țara noastră, despre responsabilitatea față de patrimoniul cultural al acesteia și despre cum tineretul poate influența viitorul său.

Un membru al echipei câștigătoare a împărtășit impresiile sale:

A fost incredibil de interesant să lucrăm la acest proiect. Colectarea informațiilor, vizitele la arhive, călătoriile prin țară – toate acestea ne-au oferit nu doar posibilitatea de a studia istoria și de a aprofunda tema cercetării, ci și de a înțelege cât de important este să povestim altora despre țara noastră minunată. Este grozav să știi că orice utilizator poate intra pe Wikipedia, citi articolul nostru și descoperi Moldova.

Proiectul Baștina mea a fost organizat de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău în colaborare cu Asociația de jocuri intelectuale din RM.