La 20 noiembrie 1959, a fost adoptată Declarația Drepturilor Copilului. Exact 30 de ani mai târziu, în 1989, a fost adoptată Convenția cu privire la Drepturile Copilului. Ambele documente constituie baza pentru stabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor mici, îndreptate spre protejarea, bunăstarea și dezvoltarea lor armonioasă.
De la adoptarea acestor documente în 1990, Ziua Mondială a Copilului a devenit un simbol al amintirii anuale a importanței respectării drepturilor copiilor și a responsabilității societății și a statului față de aceștia. Cu toate acestea, amintirile trebuie să fie însoțite de acțiuni. Prin urmare, organizarea de evenimente care implică activ copiii și adulții în protejarea drepturilor copiilor este o sarcină extrem de importantă.
Scopul
De a atrage atenția publicului asupra necesității respectării drepturilor copiilor și asupra urmării Declarației Drepturilor Copilului și a Convenției cu privire la Drepturile Copilului.
Implicarea copiilor și a adulților în jocuri educaționale care contribuie la dezvoltarea muncii în echipă, gândirii critice și logice.
Promovarea participării active în soluționarea problemelor legate de protecția copiilor și drepturile acestora.
Organizarea de jocuri educaționale pentru copii și adulți pe tema drepturilor copiilor.
Desfășurarea evenimentelor destinate familiarizării participanților cu conținutul și importanța Convenției cu privire la drepturile copilului.
Implicarea participanților în discuții și dezbateri despre importanța protejării drepturilor copiilor în lumea contemporană.
Elevii tipici
Profesori
Diplomați
În cadrul evenimentului organizat în parteneriat cu UNICEF Moldova, a fost desfășurată o joc educativ dedicat Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, sărbătorită anual la 20 noiembrie. Peste 60 de copii din diferite raioane ale țării, coordonatorii lor, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic au participat la eveniment. Printre invitați s-au numărat reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Maha Damadj, precum și ambasadorii SUA, Uniunii Europene și Franței.
Formând echipe, participanții și-au testat cunoștințele în două runde de întrebări și au avut ocazia să afle informații noi despre Convenția cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a ONU în 1989 și ratificată de Moldova în 1993, devenind unul dintre cele mai ratificate tratate din istorie.
Fiecare copil a avut posibilitatea de a participa la acest eveniment semnificativ, oferindu-le oportunitatea de a interacționa activ, de a învăța și de a-și exprima opinia în problemele legate de propriile lor drepturi și bunăstare.