Mii de locuitori și oaspeți ai capitalei se alătură campaniei de informare „ÎNȚELEGE. ACCEPTĂ. SUSȚINE.” dedicată Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.

Incluziune

Mii de locuitori și oaspeți ai capitalei se alătură campaniei de informare „ÎNȚELEGE. ACCEPTĂ. SUSȚINE.” dedicată Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.

Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău desfășoară o amplă campanie de informare cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, marcată pe 2 aprilie. Campania include lecții pentru elevi, sesiuni informative pentru studenți, întâlniri motivaționale pentru părinții copiilor cu autism și cu dizabilități, mese rotunde pe tema „Angajarea în câmpul muncii a copiilor cu autism”, o campanie informativă în transportul public și o zi unică de informare – 2 aprilie.
 
La începutul zilei, Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, a vizitat Școlile Auxiliare nr. 6 și nr. 7. Acesta a subliniat că fiecare copil ar trebui să aibă oportunitatea de a dobândi abilități care să îi permită să devină un membru activ al societății – să lucreze, să comunice și să lege prietenii.

„Vreau să spun în primul rând mulțumesc întregului colectiv pentru implicare, pentru dedicație, pentru această grijă și suportul pe care îl acordați copiilor. Împreună vom face condițiile adaptate și împreună vom construi un oraș mai incluziv unde fiecare copil, indiferent de particularitățile sale, are șansa de a se dezvolta, de a învăța și de a fi parte activă a comunității noastre.” – Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.

Pe parcursul zilei, sute de copii cu autism și dizabilități, părinți, profesori, voluntari din rândul elevilor și studenților Universității Pedagogice au informat locuitorii și vizitatorii capitalei despre autism. În toate magazinele Kaufland din Chișinău, precum și în unele parcuri din oraș, trecătorii au avut ocazia să afle mai multe despre autism și să își depășească stereotipurile.

"Este important ca fiecare persoană să-și poată valorifica potențialul. Incluziunea nu este doar un cuvânt, ci un set de acțiuni reale care permit copiilor cu autism să învețe, să comunice și să fie parte a societei. Astăzi am demonstrat că schimbarea începe cu lucruri mici – cu înțelegerea și acceptarea." – Evghenii Poleacov, președintele Asociației de jocuri intelectuale din Republica Moldova.

Participanții campaniei i-au invitat pe trecători să se alăture inițiativei prin purtarea unor panglici albastre – simbol al conștientizării autismului. Mulți locuitori ai Chișinăului au susținut inițiativa, demonstrând că înțelegerea și acceptarea încep cu pași simpli, dar semnificativi. Un rol esențial în campanie l-au avut părinții și profesorii, care și-au împărtășit experiențele personale în interacțiunea cu copiii cu autism.

"Această campanie de informare a fost un pas important pentru noi în a ajuta oamenii să înțeleagă ce înseamnă autismul. Împreună cu copilul meu, am explicat trecătorilor particularitățile lui, pentru a reduce neînțelegerile și stereotipurile. Este esențial ca societatea să vadă nu doar diferențele copiilor noștri, ci și potențialul lor imens." – Iulia Ganenco, mamă al unui copil cu autism.

Astăzi, Chișinăul s-a colorat simbolic în albastru – culoarea internațională de susținere a persoanelor cu autism. Inițiativa a reunit mii de oameni care doresc să schimbe atitudinea societății față de incluziune.

"Pentru mine, participarea la această campanie a fost o experiență importantă și utilă. Împreună cu colegii mei voluntari, am distribuit panglici albastre, am ajutat oamenii să înțeleagă ce este autismul și de ce este esențial să sprijinim copiii cu astfel de particularități. A fost minunat să vedem cum trecătorii au început să discute despre acest subiect. Sunt mândru că am fost parte a unei inițiative atât de valoroase." – Timofei Balanețchii, voluntar, elev în clasa a XI-a la LT „Academician Constantin Sibirschi”.

Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova aduce sincere mulțumiri Primăria Municipiului Chișinău, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, Școala auxiliară Nr. 6 (Вспомогательная Школа) și Școala auxiliară Nr. 7. Asociația mulțumește pentru sprijin Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Centrul Municipal de Tineret Chișinău, Oficiul Avocatului Poporului Moldova, rețelei de magazine Kaufland Moldova și Farmacia Felicia.